anders.gullberg

Forumsvar skapade

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • som svar till: Y-axel-skala #154

  Mycket bra med skallinjal för y-axeln.
  Jag skulle också sätta värde på ett annat mått: antal träffar i relation till den totala textmängden för redovisade tidsintervall. Att det finns fler träffar vissa år kan ju ha att göra med att betydligt större textmassor publicerades detta år.

  som svar till: Tidsavgränsningen 150 år #175

  Ja det är ju verkligen fråga om en extrem riskminimering på tillgänglighetens bekostnad. 150årsgränsen betyder att en person som skrivit upphovsrättsskyddat material (och allt som står i en tidning är väl inte skyddat på detta sätt, som t.ex. redaktionell, ej signerad text?!) lever ytterligare 80 år efter publiceringen varefter de 70 åren som krävs innan skyddet hävs kan börja löpa.
  Hur gör man i andra länder?

  Men nog kan tjänsten vara till glädje när bara andra (universitets)bibliotek kan få samma rättigheter att visa artiklar som KB.

  som svar till: Fjärrlån/beställning av kopior? #119

  Självklart är det många som gillar och ännu fler som kommer att gilla tjänsten framgent! Vi är nog rätt många som väntat rätt länge på att den skulle bli klar!
  När det gäller tillgängligheten är det ju dels lite sorgligt att upphovsrättsskyddet sats till 150 år. Det är verkligen en riskminimering på bekostnad av tillgängligheten. För att någon ska kunna hävda upphovsrätt till material som publicerades för 149 år sedan krävs t.ex. att någon skrev ett upphovsskyddat material 20 år gammal för att sedan leva i ytterligare 80 år, dvs avlida vid 100. Då kommer det bara att gå 69 av de 70 år som krävs efter att upphovsmannen dött för att materialet ska bli fritt tillgängligt.
  Ett sätt att öka tillgängligheten är så klart att minska på tidsgränsen 150 år. Vem har kommit på den? Vilka har krävt den? Hur gör man i andra länder?
  Ett annat sätt är att göra materialet tillgängligt på universitetsbiblioteken runt om i landet. Vad hindrar en sådan ordning?

  som svar till: Namnet på knappen för datumåterställning #136

  ”Nollställ” ger ingen förändring! Förefaller vara en opålitlig funktion.

  som svar till: Tidsavgränsning #133

  Ja, en enkel funktion för tidsavgränsning är ju a och o. Önskvärt med flera möjligheter som svarar mot vad som är brukligt i olika nätsammanhang.

  När jag kommer in på söksidan via adressen som ges på KBs sida kommer inga datumrutor upp, och inte heller möjlighet att välja tidningar. Hos mig dyker dessa val upp först då jag gjort en sökning. Så bör det inte vara.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)