Digitalisering och tillgängliggörande av svenska dagstidningar 1734-1906

KB och Riksarkivet har erhållit en donation på 30 miljoner kronor från forskningsstiftelsen Arcadia, för digitalisering av upphovsrättsfria svenska dagstidningar.

Arbetet kommer att löpa under perioden 2018-09-01—2022-08-31 och slutmålet är att digitalisera samtliga svenska dagstidningar som finns i KB:s samlingar fram till och med utgivningsåret 1906.

Tidningar äldre än 115 år är upphovsrättsfria, vilket i år innebär tidningar utgivna fram till och med 1902. När projektet slutförs 2022 kommer det upphovsrättsfria materialet att sträcka sig fram till och med 1906.

KB:s samling med upphovsrättsfria dagstidningar uppskattas till cirka 1 250 titlar: allt från stora sjudagarstidningar till tidningar som endast utkom med ett nummer för att sen försvinna, samt många varianter däremellan.

För att uppnå ett optimalt digitaliseringsflöde så kommer tidningar med olika format att skannas parallellt. Samtidigt så kräver den stora mängden titlar att det digitaliseras minst 300 titlar för vart och ett av de fyra projektåren.

Vi kommer således att för varje projektår blanda stora kända titlar med betydligt mer obskyra dito och även ha en spridning på de tidsepoker som digitaliseras.

Angående den regionala spridningen så kommer vi inte att beta av tidningar alfabetiskt efter titel eller ort. Det blir i stället en blandning med dagstidningar från olika regioner och tidsåldrar inom det upphovsrättsfria spannet.

Liksom samtliga digitaliseringsprojekt av dagstidningar från 2010 och framåt så är detta ett samarbete mellan KB och Riksarkivet/MKC.  En första laddning dagstidningar har nu skickats upp till MKC för digitalisering. Det rör sig om 74 tidningstitlar och cirka 440 000 sidor.

De digitaliserade tidningsnumren kommer sedan att levereras löpande till KB där de dagligen laddas upp i tjänsten Svenska dagstidningar. Den första titeln som går in i digitaliseringsflödet är Gävletidningen Norrlandsposten för perioden 1837-1906. Bortsett från den prioriterade titeln så kommer MKC att digitalisera levererade titlar i den ordningen som bäst passar in i deras digitaliseringsflöde.

Vi räknar med att de första digitaliserade tidningsnumren görs tillgängliga i Svenska dagstidningar från mitten av oktober i år. Därefter kommer tjänsten under de kommande fyra åren att kontinuerligt fyllas på med nya upphovsrättsfria titlar.

Gå in på sidorna nedan för att läsa mer om svenska historiska dagstidningar och om projektets framskridande

Dagstidningar före 1900:

http://www.kb.se/Sverigesperiodiskalitteratur/

Dagstidningar efter 1900:

http://tidning.kb.se/nld/nld/nlnav

Förteckning över de första dagstidningarna som kommer att digitaliseras i projektet:

Retro_titlar_leverans 01

Jonas Ahlberg

 

 

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.