Feedback tidningar forum › Forum › Idéer och förbättringsförslag › Utvecklad sökmotor
- Detta ämne är tomt.
-
FörfattareInlägg
-
augusti 12, 2014 kl. 1:12 e m #45nils eMedlem
En ordentlig sökmotor skulle vara en stor hjälp, tycker jag som forskare intresserad av att kunna göra preciserade sökningar. Med en sådan borde det 1) vara möjligt att begränsa sökningar till ett år eller perioder av år, 2) välja vilka tidningar sökningen ska omfatta, 3) få resultaten sorterade i tidsföljd (med möjlighet att välja äldst-nyast, nyast-äldst), 4) möjligt att få sökresultat som listor möjliga att skriva ut/spara i i något listformat, 5) söka på grundformen av ett ord och automatiskt inkludera bestämd form i resultatet. Den sista punkten är kanske svårast att ordna men här verkar betans brister vara störst. En sökning på t ex ”rättsstat” ger alltså inte träff på tidningstext som innehåller ”rättsstaten” eller ”rättsstatens”. Det är märkligt och enligt min mening en klar brist. Än mera märkligt är det att sökningar i KBs tidningsläsesal ger färre träffar än sökningar från externa dator. Det är närmast bisarrt.
Punkt 4 ovan ser jag som viktig då KB gjort det omöjligt att kopiera text från skärm/spara bildfiler till usb. Det är f ö föga användarvänligt och upphovsrättsfrågorna borde kunna lösas på ett smidigt sätt (kanske som MDZ i München gör?). Färgmarkeringar o bläddra-funktion har andra redan efterlyst och jag instämmer helt.
augusti 14, 2014 kl. 7:47 f m #231Johanna OlanderMedlemHej!
Tack för input!
1) I betaversionen finns det möjlighet att begränsa sin sökning genom att markera årtal i tidslinjen och med datumväljaren. Ev. kommer detta att utökas i den skarpa releasen.
2) I betaversionen finns endast två tidningar, det går att avgränsa på någon av dessa efter att man genomfört sökning och fått träffresultat. Möjligtvis kommer det finnas möjlighet att avgränsa redan från startsidan i den skarpa releasen.
3) Bra poäng, det kommer finnas med i den skarpa releasen.
4) Det är en smart funktion. Det som finns i betaversionen är att spara favoriter, genom att stjärnmärka och logga in. På så sätt kan man se sina favorier var man än är. Att få ut listorna i Harvard eller liknande referensformat är en bra idé som finns med som utvecklingsförslag.
5) Det är något vi kommer testa, men det genererar en hel del brus. Det i kombination med att OCR-läsningen inte alltid är perfekt, gör det hela lite vanskligt. Så har vi valt att inte slå på detta i första versionen, men vi kommer testa det framöver. Just nu behöver man trunkera (*) för att få med ändelser.Johanna
september 3, 2014 kl. 12:11 e m #232per.nordsjoMedlemMycket bra start!
Komplettera sökmotorn med några avancerade funktioner som finns i Google och på Blocket, varav de viktigaste är i turordning:
1. Kunna avgränsa sökningen till en textsträng, ex. med fnuttar. Skulle bli för ett namn ”Anders Lundgren” och då inte ge träffar med alla sidor där orden Anders och Lundgren förekommer någonstans.
2. Kombinera sökkriterier, ex ”Anders Lundgren” Kramfors innebär ”Anders Lundgren” OCH Kramfors
3. Kunna välja att sökkriterierna skall vara nära varandra, ex inom samma mening eller inom samma stycke (nu är det väl träff inom samma sida som är avgränsningen)
4. Kunna lägga in logiska OCH, ELLER, INTE (som på Blocket), ex. ”Anders Lundgren” ELLER ”Charlie Lundgren” OCH Kramfors. Ger alla träffar på sidor som har någon av de två första och det sista.
/Perseptember 4, 2014 kl. 7:36 e m #233Johanna OlanderMedlemHej Per!
Vi har inte hunnit utforma några hjälpsidor för söklogik ännu, men punkt 1, 2 och 4 finns redan implementerade i tjänsten. De booleska operatorerna används genom att skriva: AND, OR, NOT för att modifiera sökfrågan. Man kan också trunkera (*) för att få med ändelser och använda fuzzy search (~2) för att få med alternativa stavningar.
Johanna
-
FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.