Digidailyprojekten 2010-2014

 • Detta ämne är tomt.
Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #115

  Digidailyprojekten skapade grunden för den massdigitalisering av dagstidningar som till dags dato har resulterat i 19 miljoner digitaliserade dagstidningar från över 400 tidningstitlar.

  Denna informationen låg tidigare på kb.se.

  Projekt Digidaily

  Digitalisering av svensk dagspress

  Projekttid: 2010-04-31-2013-03-31

  Projektbeskrivning

  Digidaily var ett utvecklingsprojekt där Riksarkivet tillsammans med Kungl. biblioteket och Mittuniversitetet utvecklade rationella metoder och processer för massdigitalisering och texttolkning av dagstidningar.

  Målsättning:

  Att genom digitalisering av ett urval utgåvor av svenska dagstidningar, i pappersform, testa system och processer för massdigitalisering och texttolkning som möjliggör en rationell massdigitalisering av dagstidningar efter projektets slutförande.

  Att utveckla system och processer för massdigitalisering och texttolkning som möjliggör digitalt tillhandahållande av dagstidningar.

  Att utveckla former för framtida samverkan dels mellan Riksarkivet och Kungl. biblioteket, dels inom Arkivlänet Västernorrland.

  Dagstidningar som digitaliserades i projektet

  Aftonbladet 1830-2010
  Svenska dagbladet 1884-2010

  3 miljoner sidor

  Finansiärer var EU: s strukturfond Mellersta Norrland, Riksarkivet, Kungl. biblioteket, Mittuniversitetet, Länsstyrelsen i Västernorrland, Schibsted Sverige.

  Digidaily 2

  Projekttid: 2013-04-01-2014-03-31

  Fördjupat utvecklingsprojekt och en fristående fortsättning på projekt Digidaily.

  KB och Riksarkivet/MKC fördjupade och utvecklade nya rationella och effektiva metoder och tekniker för digitalisering av både nyproducerade och gamla tidningar. En av de viktigaste delarna i digitaliseringsprocessen är den så kallade OCR-tolkningen, där bilden görs om till sökbar text. Ett av huvudmålen i projektet var att se om man på automatiserade sätt kan förbättra OCR-resultatet.

  Projektet arbetade även med att:

  Testa ny bildfångstutrustning för skört och sprött historiskt material. Målet var att hitta ett mer kostnadseffektivt sätt att bildfånga detta utsatta material.

  Hitta arbetsprocesser kring när formatkonverteringen övergår från mikrofilm till digitalisering.

  Se närmare på problemen i moderna tidningar med överskottsfärg, tunnare papper, editionshantering m.m.

  Dagstidningar som digitaliserades i projektet

  Aftonbladet 2011-2013
  Dagens industri 1983-2013
  Expressen 1944-2013
  Göteborgs aftonblad 1888-1918
  Svenska dagbladet 2011-2013

  2,5 miljoner sidor

  Finansiärer var EU: s strukturfond Mellersta Norrland, Riksarkivet, Kungl. biblioteket, Mittuniversitetet, Länsstyrelsen i Västernorrland, Schibsted Sverige.

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.