Digitalisering och tillgängliggörande av svenska dagstidningar 1734-1906

Feedback tidningar forum Forum Status för åtkomst till digitaliserade dagstidningar Digitalisering och tillgängliggörande av svenska dagstidningar 1734-1906

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #644
  jonahl
  Keymaster

  KB och Riksarkivet har erhållit en donation på 30 miljoner kronor från forskningsstiftelsen Arcadia, för digitalisering av upphovsrättsfria svenska dagstidningar.

  Arbetet kommer att löpa från idag den 7/9 2018 och fyra år framåt och slutmålet är att digitalisera samtliga svenska dagstidningar som finns i KB:s samlingar fram till och med utgivningsåret 1906.

  Tidningar äldre än 115 år är upphovrättsfria, vilket i år innebär tidningar utgivna fram till och med 1902. När projektet slutförs 2022 kommer det upphovsrättsfria materialet att sträcka sig fram till och med 1906.

  KB:s samling med upphovsrättsfria dagstidningar uppskattas till cirka 1 250 titlar: allt från stora sjudagarstidningar till tidningar som endast utkom med ett nummer för att sen försvinna, samt många varianter däremellan.

  För att uppnå ett optimalt digitaliseringsflöde så kommer tidningar med olika format att skannas parallellt. Samtidigt så kräver den stora mängden titlar att det digitaliseras minst 300 titlar för vart och ett av de fyra projektåren.

  Vi kommer således att för varje projektår blanda stora kända titlar med betydligt mer obskyra dito och även ha en spridning på de tidsepoker som digitaliseras.

  Angående den regionala spridningen så kommer vi inte att beta av tidningar alfabetiskt efter titel eller ort. Det blir i stället en blandning med dagstidningar från olika regioner och tidsåldrar inom det upphovsrättsfria spannet.

  Liksom samtliga digitaliseringsprojekt av dagstidningar från 2010 och framåt så är detta ett samarbete mellan KB och Riksarkivet/MKC.  En första laddning dagstidningar har nu skickats upp till MKC för digitalisering. Det rör sig om 74 tidningstitlar och cirka 440 000 sidor.

  De digitaliserade tidningsnumren kommer sedan att levereras löpande till KB där de dagligen laddas upp i tjänsten Svenska dagstidningar. Den första titeln som går in i digitaliseringsflödet är Gävletidningen Norrlandsposten för perioden 1837-1906. Bortsett från den prioriterade titeln så kommer MKC att digitalisera levererade titlar i den ordningen som bäst passar in i deras digitaliseringsflöde.

  Vi räknar med att de första digitaliserade tidningsnumren görs tillgängliga i Svenska dagstidningar från mitten av oktober i år. Därefter kommer tjänsten under de kommande fyra åren att kontinuerligt fyllas på med nya upphovsrättsfria titlar.

  Gå in på sidorna nedan för att läsa mer om svenska historiska dagstidningar och om projektets framskridande

  Dagstidningar före 1900:

  http://www.kb.se/Sverigesperiodiskalitteratur/

  Dagstidningar efter 1900:

  http://tidning.kb.se/nld/nld/nlnav

  Lista på de dagstidningar som som kommer att digitaliseras i första rundan:

  Retro_titlar_leverans 01

   

   

  Jonas Ahlberg

   

  #650
  mikael
  Deltagare

  Jättebra, även om detta innebär att jag troligen kastat bort flera år på att gå igenom mikrofilmade tidningar för ett arbete.

  Du skriver att detta gäller tidningar i KB:s samlingar. Betyder detta att det bara gäller tidningar som finns mikrofilmade? Personligen anser jag att de viktigaste tidningarna att digitalisera är de som aldrig mikrofilmats. Dessa får man knappt titta i om man inte är forskare, på grund av deras ofta bedrövliga skick. De behöver verkligen bevaras för eftervärlden inte de är helt oläsliga.

  #651
  jonahl
  Keymaster

  hej.

  Sedan 2010 digitaliserar vi endast från pappersförlaga.

  Projektet innefattar digitalisering av alla dagstidningstitlar i KB:s samling fram till och med utgivningsåret 1906. Detta innebär att samtliga titlar som tidigare inte har blivit mikrofilmade nu blir digitaliserade och fritt tillgängliga.

  Jonas Ahlberg

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.