eliel.kilpela

Forumsvar skapade

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • som svar på: Svårsökt #244

    Hej.

    Det är glädjande att KB gör slag i saken och går vidare med digitaliseringen. Men det finns ett antal aber. Jag instämmer i Oskar Nilssons åsikt om svårsöktheten. Det borde vara enklare att begränsa sökresultatet genom att använda t.ex. flera sökord. Som det nu är blir mängden träffar helt enkelt oöverskådlig förutom att gränssnittet iblande dessutom ställer till det (för att införa en tidsbegränsning, ett intervall, måste man tydligen alltid göra en ny sökning). Däremot laddas faksimilen föredömligt snabbt. Sen är jag inte säker på att gulmålandet av hela artikeln där sökträffen figurerar är en lyckad lösning.

    Förbättringen i sökningen är dock märkbar jämfört med ”Digitaliserade svenska dagstidningar” och jag hoppas dessa tidningar framöver kommer att inkluderas i denna nya databas.

    Nationalbiblioteket i Finland förnyade sin sökning häromåret och det nuvarande söksättet har sina problem men på det hela är lösningen åtminstone rätt lyckad. Man kan bekanta sig med sökningen här:

    http://digi.lib.helsinki.fi/sanomalehti/search?language=sv (instruktionerna finns tyvärr bara på finska men kan använda – ,+ och ~-tecken (dock måste man trycka på Enter efter varje ord för att avskilja söktermerna) samt avgränsa genom att skriva ut datum och datumintervall, publikationsort och tidning)

    med vänlig hälsning
    Eliel Kilpelä
    redaktör
    Zacharias Topelius Skrifter/Svenska litteratursällskapet i Finland

    P.S.
    Tydligen kan man dra med musen över det årsspann i diagrammet med sökträffarna som man vill begränsa sökningen till, vilket inte är helt uppenbart genast.

    som svar på: Tidsavgränsningen 150 år #179

    Hej.

    Hälsningar österifrån. Finlands nationalbibliotek har för tillfället begränsat sökningen i sitt tidningsbibliotek till 1910 för tidningarnas del, medan gränsen för tidskrifter går vid 1944. Jag vet inte på vilka grunder besluten fattats, men det är i varje fall lite generösare än i Sverige.

    För mig personligen är det hjälpsamt att ens kunna konsultera material fram 1860-talet, men onekligen känns det ganska meningslöst att p.g.a. upphovsrättsliga skäl begränsa åtkomsten så radikalt. Man behöver inte vara en stor spåman för att sia att användarskaran utifrån dessa premisser kommer att bli begränsad.

    med vänlig hälsning,

    Eliel Kilpelä
    redaktör
    Zacharias Topelius Skrifter/Svenska litteratursällskapet i Finland

    P.S.
    Det känns inte heller särskilt motiverat att man måste registrera sig för att få säga sin mening. Nu är jag rätt engagerad i dessa saker, men tröskeln för att säga sin mening borde vara lägre helt enkelt.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)