imported_martin

Forumsvar skapade

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 16 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • som svar på: Söksidan tidningar.kb.se #221

    Karl,

    vilken version av IE? Åtminstone under betan är Chrome/Safari eller Firefox de föredragna läsarna pga bättre stöd för standarder.

    Mvh,
    Martin

    som svar på: Ofullständiga data från ett par årgångar #192

    Petronella,

    nu förstår jag. Vi har varit otydliga i kommunikationen, i dagsläget pågår konvertering av de digitaliserade sidorna för att de ska kunna visas i mikrofilmsläsesalen. Detta gör att endast ca en miljon sidor finns tillgängliga i MFLS, medan alla 2.7 miljoner är sökbara i den externa tjänsten. Detta för att man enbart ska få träff på sidor man faktiskt kan titta på.

    Överväger nu att slå på sökning i samtliga sidor även i MFLS även om man då under sommaren inte kommer att kunna titta på alla sidor man får träff på.

    Mvh,
    Martin

    som svar på: Sidnummer #205

    Det är problematiskt, precis som Pär skriver. I URL:en finns dock dessa komponenter utskrivna (som då inte nödvändigtvis stämmer överens med den faktiska sidnumreringen) , dock syns inte URL:en i mikrofilmsläsesalen.

    Mvh,
    martin

    som svar på: ”Kan endast läsas på Kungliga Biblioteket” #146

    Ok,

    vi får titta på detta under morgondagen.

    Mvh,
    Martin

    som svar på: kontobugg #214

    Testa nu.

    /martin

    som svar på: ”Kan endast läsas på Kungliga Biblioteket” #144

    Hej Fia,

    verkar ha varit en felaktig inställning. Kan du prova om du nu kommer åt sidan från KBs nätverk om du är på plats?

    Det är dock endast datorerna i mikrofilmsläsesalen som har åtkomst till digitaliserad material efter 1963.

    Mvh,
    Martin

    som svar på: Ofullständiga data från ett par årgångar #186

    Fia,

    har du exempel på sökningar som misslyckas? OCR-tolkningen av texten är på det äldre materialet inte alltid så bra, detta går att kompensera för delvis genom att lägga till ex.vis ~2 efter ett sökord. Då görs en ”fuzzy search” och man kan få träff även på ord där OCR-tolken misslyckas med en bokstav eller två.

    Ett annat tips är att inte försöka skriva långa meningar inom citat-tecken, sannolikheten för att något av orden har feltolkats blir då stor.

    Mvh,
    Martin

    som svar på: resultaten i kronologisk ordning #200

    Se tidigare diskussion här

    Mvh,
    Martin

    som svar på: Snabbhet #202

    Det var konstigt, så ska det inte vara, och har heller inte varit tidigare. Vi tittar på det i veckan.

    Mvh,
    Martin

    som svar på: ”Kan endast läsas på Kungliga Biblioteket” #142

    Lars,

    LA2 wrote:
    KB mikrofilmar och tjänar pengar på att sälja kopior av mikrofilmen till stadsbiblioteken.

    Kopieringen av mikrofilm till stadsbiblioteken görs utan vinstsyfte. KB tar ut en mindre administrativ avgift för att täcka de kostnader hanteringen medför.

    LA2 wrote:
    Misstanken ligger nära till hands, att KB fördröjer digitaliseringen eftersom den hotar denna inkomstkälla, och att man därför också överväger att låta biblioteken abonnera på digital tillgång (indragning av kommunala medel till en statlig institution, à la Gustav Vasa) i stället för att ge bort den gratis direkt till medborgarna. Det är upp till KB att bevisa att dessa misstankar saknar grund, men KB visar ingen brådska.

    Den löpande mikrofilmningen har upphört och ersatts av löpande digitalisering av tidningsmaterialet, så bortsett från beställning av trasig eller borttappad mikrofilm ser vi inte att det blir speciellt många beställningar framöver.

    Det finns inga planer på att sälja åtkomst till det digitaliserade materialet i syfte att tjäna pengar utöver vad det skulle kosta att underhålla tjänsten.

    Mvh,
    Martin

    som svar på: Ofullständiga data från ett par årgångar #183

    Petronella,

    jag skickar frågan vidare till någon som jobbar med tidningarna. Allt ska finnas med, men det ser onekligen ut som att något saknas.

    Mvh,
    Martin

    p.s ett tips är att söka på ’*’ för att matcha samtliga sidor d.s

    som svar på: Tidsaxeln #164

    Lars,

    du har rätt, det fungerar inte som det var tänkt, listan med träffar uppdateras först när man klickar på en dag i en månad. Det enklaste sättet att filtrera på årtal är att i grafen markera det intervall man vill filtrera på. Detta är inte tydligt markerat, vilket vi får fixa efter sommaren.

    Mvh,
    Martin

    som svar på: Y-axel-skala #155

    Anders,

    vi tittade på en lösning där den totala mängden sidor per år/månad/dag syntes utgråade bakom staplarna. Problemet är att staplarna med träffarna blir väldigt små eftersom de sidor med träff oftast är en bråkdel av den totala utgivningen. Detta är dock endast ett problem med den befintliga modellen för visualiseringen av träffarna, information ska vi nog lyckas få ut ändå på något sätt.

    Ett sätt att få en överblick vad gäller den totala publiceringen är att söka på * (asterisk). Innan vi fått dit en tidsaxel så betyder det inte så mycket, men man får en känsla för hur utgivningen har ökat över tid.

    Mvh,
    Martin Malmsten

    som svar på: Sortering av söksvar #170

    Tack för synpunkt! Att sortera kronologiskt får vi titta på efter sommaren.

    Anledningen till att relevansordning är default-sortering är att i stora datamängder (i slutet av året hoppas vi ha runt sju miljoner sidor indexerade) blir kronologisk sortering snabbt ohanterlig pga att man alltid får träffar i ett stort tidsspann.

    Relevansordningen försöker göra det bästa av situationen genom att bl.a premiera sidor där orden förekommer fler gånger, i en kortare text (rubrik), etc. Läs mer här

    Mvh,
    Martin Malmsten

    som svar på: ”Kan endast läsas på Kungliga Biblioteket” #141
    Petronella wrote:
    Fast egentligen tycker jag att ni gott kan bjuda på en upplysning om det, i folkbildningens tjänst.

    Petronella,

    det ska vi absolut göra! Till betan valde vi dock att bara relatera till de digitaliserade sidorna, inte mikrofilmen, och dessa kan bara ses på KB. Vi ser givetvis även detta som ett sätt att snabbare hitta den mikrofilm som finns ute på universiteten, detta kräver dock att vi vet exakt vad som finns på mikrofilm (alt. faktiska tidningar) för att kunna ge korrekt information.

    Mvh,
    Martin Malmsten

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 16 totalt)