imported_parnil

Forumsvar skapade

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 19 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • som svar på: kontobugg #216

    Hej! Tyvärr har vi stora problem just nu med användarkontona och det kommer inte att åtgärdas förrän efter sommaren. / Pär Nilsson

    som svar på: Blädda, visa resultat mm #219

    Som svar på frågan ”kommer digitaliseringen av fraktur att ha bättre träffsäkerhet än det som användes i gamla gränssnittet?” kan jag så långt säga att de testresultat vi har fått vid körningar med mindre mängder fraktur har varit bra och förmodligen mycket bättre än frakturtolkningarna i det gamla gränssnittet. Vi har dock inte kört någonting i produktion ännu och inget är planerat för 2014 åtminstone. / Pär Nilsson

    som svar på: Skapa konto #226

    Hej! Det stämmer att vi har problem med användarkonton. Tyvärr kommer detta att åtgärdas först efter sommaren.

    som svar på: Ofullständiga data från ett par årgångar #195

    Petronella: Ja, det är så vi har tänkt från början, att sökning i och referenser till materialet kan vara användbara även utan möjlighet att visa bilderna. Just nu är det i KB:s läsesal som mängden material man kan söka i har begränsats till det som har konverterade och visningsbara bildfiler. Jag hoppas att det går att ändra på så snart som möjligt.

    som svar på: Datering av sida #225

    Hej!

    Det känns helt rimligt att såväl titel som datum (och någon typ av sidangivelse) redovisas i denna bild, liksom de möjligheter att bläddra och zooma som tidigare kommit på förslag. Vi kommer att titta på dessa förslag under höstens utveckling och se vad vi kan få med. Tack för ditt bidrag.

    Pär Nilsson / Dagstidningar

    som svar på: Tydligare i årtals-avgränsningen – grafiken #224

    Hej!

    1. Jag tror att vi redan under utvecklingen av tjänsten har haft en liten visning av årtal när man för muspekaren över staplarna, men vet inte om denna funktion övergavs av någon orsak eller om den bara inte kom med i betaversionen. Du har hursomhelst helt rätt i att det behövs.

    2. Jag tycker också att det är en bra ide att visa gränsen för fritt material i grafen, liksom en tidigare idé att man enkelt skulle kunna begränsa sina sökningar till det fria materialet. Vi tar med oss dessa idéer in i höstens utveckling och tittar på vad som är möjligt att göra.

    Pär Nilsson / Dagstidningar

    som svar på: Ofullständiga data från ett par årgångar #193

    Martin: Jag tror det vore bättre med sökning på allt även om det saknas bildfiler. Det är lättare att informera om än märkliga differenser i träffmängder internt och externt.

    Pär N.

    som svar på: Ofullständiga data från ett par årgångar #191

    Tack för tipset om SvD. Vi får försöka kolla om den är levererad till KB och finns i det digitala arkivet

    Pär Nilsson / KB-Dagstidningar

    Alla text i tidningen som OCR-programvaran har lyckats tolka finns med och är sökbara i systemet. Det gäller alltså vanlig brödtext och textannonser i ”normala” typsnitt, men min erfarenhet är att programvaran försöker (och till en del lyckas) med att tolka även ”text i bild”. Däremot har OCR-programmet haft svåra problem med rubriker och annan onormalt stor text, men där har vi redan vissa lösningar i produktionssystemet.

    I uppmärkningen saknar vi markörer för att skilja redaktionell text från t.ex. tv-tablåer, men vi har redan diskuterat möjligheten att i söksystemet skapa den uppdelning som saknas i den uppmärkta texten. Det vore förstås mycket värdefullt att kunna utesluta t.ex. tablåer eftersom de ofta ger många skräpträffar. Jag gissar att det är svårare att göra en uppdelning mellan textannonser och redaktionell text, i synnerhet i äldre material.

    Pär Nilsson / KB-Dagstidningar

    som svar på: kontobugg #213

    Ja, det var lite oväntat. Jag är inte säker på om jag testat den kombinationen sedan produktionssättningen. Ska tipsa Martin och Johanna om det, om de inte ser det här.

    Pär Nilsson / Dagstidningar

    Hej!

    Vad jag kan se är det antalet sidor som man har fått åtminstone en träff på. Formuleringen borde alltså kanske istället vara ”Din sökning på palme gav 1927 träffar på 1373 sidor i 1024 tidningsnummer”. Det skulle onekligen vara mer exakt, men kanske samtidigt möjligen lite mer svårläst?

    Jag håller med om att det kunde vara värdefullt att redovisa relationen mellan träffmängd och den del av materialet man har fått träff i, men detta är ju också en fråga om hur lättbegriplig vi kan göra den redovisningen.

    Något som vi redan har diskuterat och som också uppmärksammats här på forumet är möjligheten att utan en sökning på någon term välja en tidning från ett visst datum eller en viss period, få en överblick över från vilka dagar det finns nummer i vårt system, kunna välja ett specifikt datum och sedan kunna bläddra i det nummer man har valt. Min erfarenhet från arbete med dagstidningar på bibliotek säger mig att detta behövs, men i söktjänsten har vi primärt jobbat med att få till en bra och lättfungerande sökning som snabbt levererar relevanta svar.

    Tack för bra och viktiga synpunkter som vi på KB tar med oss i höstens diskussioner och prioriteringar.

    Pär Nilsson / Dagstidningar

    som svar på: Sidnummer #204

    Hej!

    Exakta sidnummer är svåra att redovisa av flera skäl. Tidningen kan t.ex. sätta en svit av sidnummer som börjar på sidan 1 i del 1 och en ny svit som också börjar på sidan 1 i del 2. Det vore då egentligen fel att numrera i en enda sekvens (t.ex.1-36) genom båda delarna.

    Det kan också finnas sidor med avvikande numrering eller helt utan nummer insprängda i sviten (t.ex. 1-16, I-IV, 17-36). Även där skulle en rent sekventiell numrering (1-40) bli fel.

    Det varierar också kraftig hur sidnummer sätts ut i tidningen eller om de sätts ut på alla sidor. Det är alltså svårt att OCR-läsa sidnumreringen.

    Det vi bör undersöka är om vi ändå inte ska sätta ut just ”sidnummer” för den sekvens av sidor vi har för ett datum av en tidning, inklusive delar, enstaka editionssidor, bilagor och löpsedlar. Det skulle inte vara ”äkta” sidnummer men skulle ge mycket bättre möjligheter att orientera sig när man vill gå från sökning till mikrofilm eller vill referera till en sida. Vi skulle kunna vara tydliga och kalla det t.ex. sekvensnummer.

    Långt svar, men jag hoppas att det klargör saken. Min egen åsikt är att det känns lite motsägelsefullt att märka upp exakta sökträffar på en sida men inte ens tala om åtminstone på ett ungefär var i numret sidan befinner sig .

    Pär Nilsson / Dagstidningar

    som svar på: Tidsaxeln #167

    Som ett svar till LA2 kan ju tilläggas att både månad och årtal i kalendern är klickbara och man kan göra en del justeringar på det sättet, men det är svårt att hitta, mödosamt om man vill göra större förändringar och ger just nu rätt graf men fel träffmängd, närmare bestämt den ursprungliga mängden vid sökningen. (skruttig skärmdump: http://twitpic.com/e7atvh)

    Rimliga åtgärder i höst är att förtydliga månad och år i kalendervalet, tillåta egen inmatning av datum och fixa så att träffmängden blir rätt.

    som svar på: Namnet på knappen för datumåterställning #137

    Såvitt jag kan se nollställer knappen inte utan återställer det tidsintervall den föregående sökningen har resulterat i. Därmed är ”Nollställ” ingen lämplig benämning och vi får tänka ut en annan.

    som svar på: Ofullständiga data från ett par årgångar #184

    Klart intressant iakttagelse. Vi får försöka undersöka saken djupare, men spontant tycker jag att den skarpa dippen på 1980-talet känns märkligare än den på 1940-talet, då det skulle kunna röra sig om en viss dipp i antalet sidor. Eftersom vi än så länge har bara två titlar i tjänsten kan det också bero på att endera titeln av någon anledning saknas.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 19 totalt)